dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

Sum.nl waarschuwt mannen: pas maar op, de topvrouw is onderweg! Op zich is dat natuurlijk geen slecht nieuws, zowel voor ambitieuze vrouwen als voor bedrijven die – getuige het bericht op Sum.nl – financieel beter presteren met meer dames aan de top. Over de reden waarom vrouwen er dan aan komen is echter wel het een en ander te zeggen.

Sum.nl merkt op dat vrouwen meer verbindingen hebben tussen beide hersenhelften (dat klopt). Daaruit volgt dat hun linker- en rechterhersenhelft beter samenwerken (vooruit). Hierdoor wordt het brein optimaal benut (mwah…). Zo kunnen vrouwen vaker beide hersenhelften gelijktijdig gebruiken (totale flauwekul: alsof er normaliter maar een helft actief is).

De bron van dit nieuws, specialist (lees: goeroe) Jan-Willem van den Brandhof, gaat ervan uit dat “we beide hersenhelften beter kunnen en moeten benutten. Met name het gebruik van de rechterhersenhelft is in de Westerse wereld slecht ontwikkeld. Bij rechtshandigen stuurt de linkerhelft de rationele, analytische kant (rekenen, schrijven, analyseren) en de rechterhelft de emotionele, creatieve kant (muziek, beelden, patronen). Bij linkshandigen is dit precies andersom.” Aldus lees ik op floor.nl.

Om even iets recht te zetten dan maar: onze hersenhelften operen niet onafhankelijk van elkaar. Het brein is één orgaan, waarbij de twee helften in alle gevallen samenwerken. De hersenhelften hebben dan ook niet elk hun eigen specialisatie. Je hebt dus ook géén ‘gevoelshelft’ en ‘ratiohelft’. En nooit en te nimmer is in een gezond mens een van de hersenhelften niks aan het doen. Van den Brandhof raad ik ‘Hersenen en gedrag’ van Max van der Linden aan; leuk om te lezen en niet te moeilijk voor iemand die duidelijk nog geen kaas heeft gegeten van de neuropsychologische wetenschap.

Bron: Vrouwen aan de top (Sum.nl) en floor.nl

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.