dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

1. Schrijver van boeken en van columns in de Volkskrant en OneWorld
2. Geboren in 1983 in de stad Groningen, getogen op het Oost-Groningse platteland
3. Studeerde communicatiewetenschap en psychologie aan de Universiteit Twente (maar daar heb ik verder weinig last van, dus dat scheelt)
4. Schreef Het idee m/v (2010) en Eet mij (2012, met Ronald Veldhuizen) en Calm the fuck down (2018), allemaal uitgegeven bij Maven Publishing
5. Ik werk op dit moment weer aan mijn vierde boek, over de (mislukte) wetenschappelijke zoektocht naar de oorzaken van hetero- en homoseksualiteit, en de vraag of we echt ‘born this way’ zijn
6. En geef als gastdocent les in columns schrijven bij de cursus wetenschapsjournalistiek van de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie
9. Feminist, maar daar vrij slecht in. Zoals Roxane Gay schreef in haar boek Bad feminist: “I am a bad feminist because I never want to be placed on a Feminist Pedestal. People who are placed on pedestals are expected to pose, perfectly. Then they get knocked off when they fuck it up. I regularly fuck it up. Consider me already knocked off.”
10. Tevens science geek, geitenwollensok en fat bottomed girl (dus deugt eigenlijk nergens voor ;))
11. Ernstig geradicaliseerd geraakt onder invloed van onder meer de aandienende klimaatcrisis, verwoestend kapitalisme, groeiende ongelijkheid en opkomend fascisme; ik vind dat de wereld een stuk eerlijker, groener, empathischer, rechtvaardiger, duurzamer en linkser kan en dat we gisteren hadden moeten beginnen
12. Dat ik kapitalisme een apenballen zuigend systeem vind, betekent niet dat ik een communist ben met een poster van Stalin boven mijn bed
13. Ik heb helemaal geen poster boven mijn bed, maar op mijn werkkamer hangen een zelfportret van Frida Kahlo en Le fils de l’homme van René Magritte
14. Chaotic good
15. Ik geloof dat veruit de meeste mensen fijne lui zijn, maar dat de mensheid gevangen zit in systemen die tussen ons en een betere wereld in staan
16. Journalistiek motto: Don’t be tempted by the shiny apple / Don’t you eat of a bitter fruit / Hunger only for a taste of justice / Hunger only for a world of truth / ‘Cause all that you have is your soul (uit het nummer All that you have is your soul van Tracy Chapman)
17. Vaardigheden die nuttig zijn tijdens of na een apocalyps: ik weet niet of een schrijver echt van pas komt tijdens een eindtijd. Misschien als iemand er een verslagje van wil. Maar ik kan wel breien, haken, weven, knopen, naaien, macrameeën en punniken, dus met mij in de buurt hoef je na de apocalyps niet naakt te lopen, en evenmin zul je een gebrek aan planthangers of pannenlappen hoeven te vrezen
18. Lievelingsboeken (fictie): de Broken Earth-trilogie van J.K. Jemisin.
19. Lievelingsboeken (non-fictie): Bonk van Mary Roach omdat het zo’n grappig boek is, Voel je vrij van Zadie Smith omdat ze zo prachtig schrijft en observeert, Hope in the dark van Rebecca Solnit omdat het waar is, Wintering van Katherine May omdat het boek heel mooi is en me heeft geholpen in moeilijke tijden
20. Lievelingsdichtbundel: The Carrying van Ada Limón. Daarin staat ook mijn lievelingsgedicht: Instructions on not giving up
21. Boeken die mijn kijk op de wereld hebben veranderd: Woman van Natalie Angier, Against Health onder redactie van Jonathan Metzl en Anna Kirkland, Myths of Gender van Anne Fausto-Sterling, Galileo’s Middle Finger van Alice Dreger, Brainstorm van Rebecca Jordan-Young, The Tolerance Trap van Suzanna Danuta Walters, What’s wrong with fat? van Abigail Saguy, Smile or die van Barbara Ehrenreich, How did we get into this mess? van George Monbiot
22. Mooiste zin: ‘Het leven is een brood om in te bijten en de appels zien rood van plezier’ (uit het gedicht ‘O, ik weet het niet‘ van Herman de Coninck
23. Opgevoed door moeder, vader, Astrid Lindgren, Thea Beckman en Tracy Chapman
24. Zou weleens een kinderboek willen schrijven. En een science fiction-boek. Gelukkig heb ik nog een half leven voor me
25. Ik heb een stoornis aan mijn immuunsysteem en ben daardoor chronisch ziek
26. Ik ben ook autistisch, wat soms lastig is omdat ik alleen goed functioneer in een omgeving met weinig prikkels van buitenaf en een vrij strikte routine. Maar vaak ben ik er ook dankbaar voor, omdat ik de wereld op een andere manier bekijk, systemen goed snap, veel patronen en verbanden zie en met heel veel plezier een heleboel kennis kan opzuigen over een onderwerp
27. Ik wil voor de goede orde even opmerken dat het een fabel is dat autisten niet empathisch zijn
28. Ik drink al meer dan vijftien jaar geen alcohol (en lijd daar niet noemenswaardig onder, maar bedankt voor je bezorgdheid ;-))
29. Kan niet op hoge hakken lopen zonder ernstig beenletsel bij mezelf te veroorzaken. Ik vind tevens dat hoge hakken een instrument van het patriarchaat zijn
30. Nu we het er toch over hebben: fuck the patriarchy, altijd, overal
31. Beste eigenschap: ik kan goed nadenken en ik doe dat ook graag
32. Slechtste eigenschap: ik heb gehoord dat je hier altijd minpunten moet noemen die stiekem toch best positief zijn, zoals ‘ik ben perfectionistisch’ of ‘ik werk te hard’. Maar dat vind ik tuttig. Dus laat ik eerlijk zijn: ik kan niet zo goed samenwerken en ik kan een enorme muggenzifter zijn die op elke slak zout legt. (Van cursisten die ik twaalf weken les had gegeven kreeg ik ooit een zoutvat met een slak erop getekend cadeau tijdens de laatste les. Die staat nog steeds in mijn boekenkast.)
33. Wat andere mensen een slechte eigenschap van me vinden: dat ik nogal uitgesproken, zelfverzekerd en dominant ben voor een vrouw. Ik lig daar zelf niet zo wakker van
34. Favoriete zonde: gulzigheid
35. Favoriete deugd: rechtvaardigheid
36. Griffoendor
37. Volgens Opzij één van de beste vrouwelijke opiniemakers
38. Vurige vrouw die het debat niet schuwt, volgens het Parool
39. Door Nieuwe Revu uitgeroepen tot één-na-irritantste vrouw van Nederland (na Barbie). Uit het juryrapport: “Vrouwen die kakelen over zaken waar ze geen verstand van hebben, zijn irritant. Maar hoe om te gaan met een intellectuele vrouw die een boodschap uitdraagt waar een kern van waarheid in zit, maar die we liever niet willen horen?”
40. Ik houd van onweer, de hele dag lezen, rampenfilms, slobbertruien, slapen met het raam open en wandelen als het stormt
41. Maar ik heb een hekel aan bladblazers, televisiecartoons, stickers op boeken, skinny jeans, zelfmedelijden en kaasfondue
42. En ik heb niet echt een hekel aan alle witte mannen. Ik ken heus wel een paar fijne. Echt waar! ;)

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.