dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

Subtiel seksime zorgt ervoor dat vrouwen minder goed presteren. Dat ontdekten de Belgische psychologen Dardenne, Dumont en Bollier. Zij lieten vrouwelijke proefpersonen tijdens een gespeeld sollicitatiegesprek een vaardigheids- en intelligentietest afleggen. Maar voordat ze daaraan begonnen, maakte de man bij wie ze solliciteerden een paar opmerkingen tegen ze.

Waren die ronduit vrouwonvriendelijk dan verslechterden de prestaties van de vrouwen niet. Sterker nog, in sommige gevallen deden ze het juist beter op de tests. De onderzoekers denken dat dit komt doordat vrouwen het openlijke seksisme niet op zichzelf betrokken. Misschien wilden ze zelfs die kerel wel een poepie laten ruiken en waren ze daardoor extra gedreven om het goed te doen.

Een andere groep vrouwen kreeg echter dubbelzinnig vrouwonvriendelijke opmerkingen te horen. Er werd ze gezegd dat de baan waarvoor ze solliciteerden bestond uit taken die ‘voor hen te moeilijk’ waren, maar: ‘ze moesten zich geen zorgen maken, want de mannen op de werkvloer zouden hen er graag bij helpen’. Zulk subtiel seksisme haalde de prestaties van de vrouwen wel degelijk onderuit. De onderzoekers denken dat de vrouwen onzeker waren gemaakt en daardoor de tests minder goed maakten.

Bron: B. Dardenne, M. Dumont & T. Bollier (2007). Insidious dangers of benevolent sexism: consequenses for women’s performance. Journal of Personality and Social Psychology, 93 (764-779)

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.