dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

Na zo’n vijfendertig jaar feminisme zijn we wel klaar met het glazen plafond, lijkt het. Nu is het tijd om door de ‘glazen muur’ te breken. Hiermee bedoelt men overigens niet dat de scheiding tussen mannen- en vrouwenberoepen moet verdwijnen – om goed te kunnen loodgieteren hoef je geen man te zijn, dat idee. In plaats daarvan komt het er op neer dat meer vrouwen vaker een zogenaamd mannenberoep moeten kiezen.

In deze mannenberoepen zitten ze namelijk te springen om werknemers met meer ‘soft skills’. Want: “Communicatieve en sociale vaardigheden tellen tegenwoordig in bedrijven veel zwaarder en juist daarin ligt vaak de kracht van vrouwen.” Ook moet er meer aandacht komen voor de balans tussen werk en prive.

Dat we het dus niet verkeerd begrijpen: vrouwen zijn niet net zo goed als IT’er of monteur, waardoor het gewenst is dat meer vrouwen deze beroepen – waarin schaarste is – gaan uitoefenen. Er is gewoon meer gehoefte aan sociaal gedrag en zachtheid aan de mannelijke kant van de glazen muur. Of die daarmee geslecht wordt blijft echter twijfelachtig.

Bron: Trouw, 31 oktober 2007

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.