dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

‘Ouders opgelet!’ is de vertaling van het boek ‘Nurture shock’ van Po Bronson en Ashley Merryman. Omdat het oorspronkelijke boek soms te zeer Amerikaans gericht was, heb ik het boek bewerkt voor de Nederlandse markt. Ik voegde aan het hoofdstuk over praten over huidskleur onder meer een aantal paragrafen toe over de discussie rondom zwarte piet als zwarte knecht van een witte heer. Voor het hoofdstuk over kleuter-IQ-tests in het onderwijs (in de VS een heel normaal verschijnsel) dook ik in de beleidsstukken en ontdekte ik dat er ook in Nederland plannen zijn om zoiets in te voeren. Ik verklap alvast dat dit volgens Bronson en Merryman een slecht idee is.

Flaptekst:
In Ouders opgelet!worden baanbrekende, nieuwe inzichten geboden over de psychologie van het opvoeden. Op vlotte wijze en aan de hand van anekdotes behandelen de auteurs onderwerpen zoals:* Waarom hebben complimenten vaak een averechtse werking?
* Hoe komt het dat ouders onbewust hun kinderen leren discrimineren?
* Hoe kun je het beste omgaan met rebelse tieners?
* Waarom liegen kinderen?
* Wat is het verband tussen slaapgebrek, overgewicht en schoolprestaties?
* Wat moet je doen als broers en zussen voortdurend ruzie maken?
* Kun je een kind zelfbeheersing bijbrengen?
* Hoe help je een kind het best met leren praten?

De antwoorden op deze vragen zijn vaak tegenintuïtief: veel van onze algemeen geaccepteerde wijsheden blijken door de wetenschap achterhaald. Ouders opgelet! biedt talrijke handvatten voor het opvoeden van kinderen, maar bovenal een meer begripvolle manier om met ze om te gaan.

 

PS Ik vind de titel ook niks ;)

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.