dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

Dit is de website van Asha ten Broeke (1983), wetenschapsjournalist, schrijver en verhalenverteller. Ik schrijf achtergrondartikelen en essays voor dag- en maandbladen. Mijn stukken stonden onder meer in Trouw, De Volkskrant, KIJK, Quest, Psychologie Magazine, Opzij en NWT Magazine. Daarnaast ben ik columnist. Elke dinsdag schrijf ik op de opiniepagina van Trouw over de wetenschap achter het nieuws. Daarnaast ben ik regelmatig te horen in het wetenschapscafe van Hoe?Zo!-radio, dat elke vrijdag wordt uitgezonden op radio 5 (20-21 uur). Ik schrijf  en vertel over psychologie, gezondheid en hersenwetenschap, Mijn specialismes: gender, seks, homoseksualiteit, stereotypen en stigma, en overgewicht. Mijn aanpak: genuanceerd, weloverwogen, stevig onderbouwd, sceptisch over bijna alles, maar fair en met de nodige humor.

In juni 2010 verscheen mijn eerste boek , over man-vrouwverschillen en nature-nurturekwesties: ‘Het idee m/v’ . Het werd uitstekend ontvangen. De Volkskrant noemde het “verplichte kost” en Vrij Nederland riep het uit tot een van de 20 beste non-fictieboeken van 2010. Sindsdien ben ik als expert op gendergebied enkele malen te gast geweest bij onder andere Radio 1 en Debat op 2. Ook sprak ik bij De Vijfde Dag, Debat op 2, radio 1, 2 en 5 over overgewicht, eten en de stigmatisering van dikke mensen. Deze onderwerpen komen ook aan bod in mijn tweede boek, ‘Eet mij, over de psychologie achter eten, diëten en overgewicht (november 2012, met co-auteur Ronald Veldhuizen). Dit boek kreeg lovende recensies in onder meer Psychologie Magazine en Opzij en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de 20 beste wetenschapsboeken van 2012.

Momenteel werk ik aan mijn derde boek, over homoseksualiteit. Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven, moeder van twee dochters en houd van moestuinieren, lezen en aapjes kijken.

 

Ik werk volgens de standaard leveringsvoorwaarden van de NVJ.

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.