dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

Soms zijn mannen en vrouwen het eens. Zoals de deelnemers aan het onderzoek dat TNS Nipo hield in opdracht van FNV Bondgenoten. Van hen (m/v) vond namelijk 20% dat een echte man fulltime hoort te werken. Misschien is dat waarom ook jonge vaders niet kiezen voor deeltijdwerk: ze zijn bang om aan status en reputatie te verliezen. Het onderzoek ondersteunt die conclusie, want hoewel maar liefst 65% van de mannen met kinderen minder wil werken, is maar 1 op de 7 mannen parttimer.

Die 65% is trouwens een raadselachtig getalletje. Uit het rapport ‘Nederland Deeltijdland’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) – inderdaad, de aanleiding voor een hoop kabaal over de parttimevoorkeuren van de Hollandse vrouw – bleek nog dat onze papa’s helemaal geen zin hebben in deeltijdwerk. Zelfs als hun kindjes nog jong zijn (0-11 jaar) wil 84% het liefst 36 uur of meer werken. Er zaten klaarblijkelijk veel ‘echte mannen’ in het SCP-onderzoek.

Of mannen nu aan een evenwichtige combinatie zorg-werk willen of niet, de onderzoeken hebben met elkaar gemeen dat de gemiddelde vent niet staat te springen om (een deel van) zijn baan te verruilen voor de luiers. DUS, het blad van FNV Bondgenoten waarin het onderzoek wordt besproken, stelt dan ook in het speciale mannendeel dat het traditionele rollenpatroon taai is.

Jammergenoeg blijkt FNV Bondgenoten zelf behoorlijk gevoelig voor deze ouderwetsheid: op pagina 12 van de ‘mannen-DUS’ gaan mannen op zoek naar hun innerlijke kracht (zonder vrouwen) terwijl in het vrouwendeel (ook op pagina 12) de thuismoeder wordt geroemd als nieuwe rebel. Ik denk dat geĆ«mancipeerde mannen en vrouwen het erover eens kunnen zijn dat dit een gemiste kans is.

Bron: Vooroordelen over parttimers: echte mannen werken parttime (onderzoek TNS Nipo), Nederland Deeltijdland (onderzoek SCP), DUS Mannenspecial en DUS Vrouwenspecial (uitgave van FNV Bondgenoten)

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.