dit is de website van Asha ten Broeke

/ ashatenbroeke@gmail.com / over asha ten broeke / zoeken

Verschenen in maart 2013: ‘Dit verklaart alles’. Een verzameling korte essays van wetenschappers, filosofen, denkers en schrijvers over de vraag: ‘Wat is je favoriete diepe, elegante of mooie verklaring?’ Ik doe op pagina 50 ook een duit in het zakje, en schreef een stuk over hoe de moleculen in ons lichaam terug te voeren zijn op processen in het heelal, en hoe alle mensen met elkaar verbonden zijn doordat we allemaal uit sterrenstof bestaan.

De flaptekst:

‘Als je het niet simpel kunt uitleggen, dan begrijp je het niet goed genoeg.’ – Einstein wist als geen ander hoe wetenschap kan zijn. Wetenschap is op zijn mooist als ingewikkelde problemen op elegante wijze verklaard kunnen worden. De 156 verklaringen in dit boek zijn zo mooi dat je hart er sneller van gaat kloppen.

John Brockman, oprichter van de website edge.org, stelt jaarlijks één vraag aan een selectie van de meest interessante wetenschappers en kunstenaars ter wereld. Dit jaar was de vraag: ‘Wat is je favoriete diepe, elegante of mooie verklaring?’ In Dit verklaart alles delen 156 Nederlandse en internationale toonaangevende denkers hun antwoord op deze vraag. De wetenschappers die aan het woord komen zijn dagelijks bezig met de theorieën en oplossingen van deze tijd, vanuit de filosofie, wiskunde, economie, geschiedenis, linguïstiek en gedragswetenschappen.

De bijdragen zijn van Susan Blackmore, Mihaly Csikszentmihalyi, Richard Dawkins, Brian Eno (muzikant en producer van U2), Stine Jensen, Steven Pinker en nog 150 anderen. Op filosofische, intellectuele, humoristische, confronterende en innovatieve wijze worden de meest elegante wetenschappelijke verklaringen uitgelegd. In dit boek staan de antwoorden der antwoorden op de vragen der vragen.

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.