2 februari 2012:
Nederlanders worden steeds dikker, blijkt uit een onderzoek dat de RIVM afgelopen maandag publiceerde. 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen tussen de 30 en 70 jaar is te zwaar (een BMI van 25 of meer). Ruim een kwart van de Nederlanders heeft meerdere risicofactoren voor het krijgen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
De financiële consequenties als gevolg van overgewicht zijn enorm. De kosten van medische zorg en van gederfde arbeidsproductiviteit en kosten voor arbeidsongeschiktheid bedragen nu rond de drie miljard euro, maar dit getal loopt de komende jaren naar verwachting op tot vier à vijf miljard euro.
Moeten mensen met overgewicht zelf worden aangesproken op deze stijgende zorgkosten, of moeten we als samenleving collectief deze kosten dragen? Psychiater en marathonloper Bram Bakker en Rob Oudkerk, huisarts, ex-politicus en lector Leefstijlverandering bij jongeren, willen dat de ziektekostenpremie wordt gekoppeld aan de leefstijl van mensen. Mensen die ongezond leven, betalen meer premie.
Die ontwikkeling is een schrikbeeld voor Mieke van Spanje, vicevoorzitter van de Nederlandse Obesitas Vereniging, en voor Asha ten Broeke, schrijfster en columniste van Trouw. In de studio gaan ze de discussie aan met Bakker en Oudkerk.
De uitzending is hier terug te zien.
© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.