Even wat anders: een recept voor romige currysoep (veganistisch)

Foto: Freeimages.com/Carlos Paes

Het is de Nationale Week zonder Vlees, las ik. Normaal gesproken krijg ik jeuk op ongemakkelijke plekken van ‘weken van …’, want ik bepaal zelf wel wanneer ik wat doe en wanneer ik me waarom druk maak. Maar dit vind ik een leuk idee, want wie weet zijn er wel vleeseters die zich na die week realiseren dat ze het dode beest op hun bord echt niet zo gemist hebben. En aangezien we in huize Ten Broeke allemaal varkensknuffelende geitenwollensokken hippievega’s met anti-bio-industriële zendingsdrang zijn, willen we dat natuurlijk aanmoedigen. Dus bij deze een van mijn lievelingsrecepten zonder vlees: een romige currysoep waarin je het dier werkelijk niet mist (en waarvoor je ook niet erg goed hoeft te kunnen koken of veel tijd in de keuken hoeft door te brengen, want het zal u verbazen, maar ik ben niet echt een keukenprinses ;-)).

Disclaimer: de soep op de foto is gewoon een foto van een random internetsoepje; ik had wel een foto willen maken van de currysoep die ik dit weekend maakte, maar die is al op ;-)

Bereidingstijd:

Hooguit een half uurtje? Ligt er een beetje aan hoe snel je groente kunt snijden.

Ingrediënten voor 4 personen:

– een beetje margarine of olie om in te bakken
– 1 ui, gesneden/gesnipperd
– 2 of 3 teentjes knoflook, geperst, of 2 of 3 theelepels knoflookpuree
– 1 cm gember, in kleine stukjes, of 1 theelepel gemberpuree
– 1 flinke zoete aardappel of 2 kleintjes, in blokjes
– 1/3 tot 1/2 chinese kool, in stukjes
– 1 blikje kokosmelk van 400 ml
– 1 eetlepel groentebouillonpoeder, of 1 verkruimeld blokje groentebouillon
– 500 ml water
– blikje kikkererwten van ongeveer 300 gram, uitgelekt en even afgespoeld
– eventueel een snufje zout
– een handje koriander, als je dat lekker vindt
– 1 potje Patak milde currypasta (hiervan gebruik je naar smaak 1 of 2 eetlepels, dus je houdt over. Dat is niet erg, want het blijft in de koelkast best een poos goed. Bij ons thuis doen we 1 ruime eetlepel als de kinderen mee-eten, en 2 eetlepels als het alleen voor de grote mensen is. Je kunt trouwens ook een andere currypasta gebruiken, maar ik vind deze het lekkerst. Of je kunt zelf currypasta maken, maar daar ben ik te lui voor)

Bereiding:

– Snijd alle groente
– Neem een soeppan waar je zonder knoeien zo’n 3 liter soep in kwijt kunt, doe de margarine of olie erin, en fruit de ui met de knoflook en gember
– Doe de zoete aardappel erbij, en bak even mee
– Voeg de currypasta doe, en bak ook even kort mee
– Kokosmelk, water en groentebouillonblokje/poeder erbij, even flink roeren
– Breng dit aan de kook
– Als het aan de kook is de chinese kool toevoegen
– Laat zo’n vijftien minuten zachtjes doorkoken, met de deksel op de pan
– Controleer of de zoete aardappel gaar is
– Zo ja, voeg dan de kikkererwten toe, en eventueel een snufje zout
– Laat de soep nog even doorwarmen
– Gooi er op het laatst een handje gesneden koriander door (of niet, als je dat niet lust. Je kunt het ook per soepkommetje bovenop de soep leggen als garnering, als onder je huisgenoten de meningen over koriander verdeeld zijn)

Lekker met naanbrood en raita.

Mini-recept voor raita (wel vegetarisch, niet veganistisch): meng 200-250 gram skyr (dat is ongeveer een half bakje) met een halve geraspte komkommer, een handje gesneden muntblaadjes, een snufje djinten (gemalen komijnzaad), eventueel wat koriander naar smaak, en peper en zout naar smaak.

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.