Even wat anders: een recept voor bietenstamppot (veganistisch)

Foto: Freeimages.com/lucci colucci

Omdat het nog steeds de Nationale Week zonder Vlees is, hier nog een veganistisch recept. Met een beetje van mezelf, en een beetje van mijn oma, die me leerde hoe je echt lekkere hollandsche pot maakt.

Bereidingstijd:

Een half uur, om en nabij

Ingrediënten voor 6 personen:

– 1 kilo aardappels

– 1 kilo rode bieten, gekookt, in stukjes gesneden

– 1 ui, in kleine stukjes

– 2-3 eetlepels appelmoes (ik neem vaak zo’n klein 1-portie-bakje appelmoes, zonder suiker)

– 1 theelepel mosterd

– 2 gedroogde blaadjes laurier

– snufje kruidnagel

– snufje nootmuskaat

– snufje peper

– snufje zout

– beetje olie of margarine om in te bakken

Bereiding:

– schil de aardappel en kook ze zoals je dat normaal ook doet

– snijd de ui en de bietjes

– als de aardappels goed koken, verwarm je olie of margarine in een hapjespan of wok. Bak daarin de ui (mag goudbruin, maar liever niet zwart)

– voeg de laurierblaadjes en de rode biet toe, en bak/verwarm die in de pan

– voeg de appelmoes en de mosterd toe, en roer goed door (het kan handig zijn om de appelmoes en de mosterd vooraf te mengen, want mosterd wil soms aan de bietjes vastplakken en dan heb je ineens een klont mosterd in je stamppot. Mijn kinderen vinden dat sub-leuk.)

– breng de bietenprut op smaak met de kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout (ik weet niet wat jij lekker vindt, maar ik begin altijd gewoon met een snufje en proef dan of er nog meer bij moet)

– giet ondertussen de aardappels af en stamp ze

– vis de laurierblaadjes uit de bietenprut

– gooi nu de bietenprut bij de aardappels, of andersom (wat pan-technisch goed uitkomt), en schep alles even goed door elkaar

– proef nog even of er nog extra zout of kruiden bij moet, of eventueel nog wat olie/margarine of appelmoes

Lekker met gebakken tofu, of met de (niet veganistische maar wel vegetarische) gemarineerde filet van Goodbite.

© Asha ten Broeke. Alle rechten voorbehouden.